2011 m. balandžio 14 d., ketvirtadienis

Mobiliųjų telefonų vartotojai duomenų vagių pinklėse

Kompanija Trusteer neseniai ištyrė kelių kenkėjiška veikla, tiksliau, duomenų vagystėmis (angl. phishing), užsiimančių svetainių kodus ir nustatė, kad žmonės, kurie naudoja iPhone greičiau įsivelia į šnipų pinkles, nei kitų prietaisų vartotojai, įskaitant personalinius kompiuterius.

Tyrimo metu padarytos kelios įdomios išvados:
  • Mobiliųjų telefonų vartotojai patenka į kenkėjišką svetainę greičiau, nei PC naudotojas;
  • Mobiliųjų telefonų vartotojas yra tris kartus patiklesnis kenkėjiškai veiklai, nei PC naudotojas;
  • Prie kenkėjiškų svetainių prisijungė 8 kartus daugiau „iPhone“ vartotojų, nei „BlackBerry“.
Iš tiesų nėra keista, kad tiek daug mobiliųjų telefonų vartotojų patenka į kenkėjiškas svetaines. Dauguma šių vartotojų naudoja kompiuterius, tačiau pirmiausia el.laiškus gauna į savo telefoną, nei juos patikrina prie kompiuterio, kuriame esanti antivirusinė programa apsaugo prietaisą.

Taip pat tikrindami el.laiškus mobiliajame telefone vartotojai yra labiau patiklūs, nes nedideliame telefono ekrane nemato visos informacijos - štai akis ir neužkliūna už keisto laiško su įtartinais vaizdeliais. Ir vis dėlto net ir kompiuterių naudotojai patenka į spąstus - jei jie neturi pakankamai patirties apie interneto pavojus.

Skiriasi ir „iPhone“ bei „BlackBerry“ vartotojų demografija. Pavyzdžiui, Amerikoje „BlackBerry“ yra valdomi per „BlackBerry Enterprise Server“, kuris leidžia IT administratoriams griežčiau kontroliuoti šiuos prietaisus. „BlackBerry“ vartotojai išties turi geresnę anti-spam apsaugą, nei „iPhone“ vartotojai, o kaip žinia, anti-spam yra vienas iš įrankių, padedančių apsisaugoti nuo nepageidaujamų laiškų, siunčiamų iš kenkėjiškų svetainių ar kenkėjiškais tikslais.

Ir vis dėlto neaišku, kodėl toks didelis skirtumas tarp „iPhone“ ir „BlackBerry“ ar „Android“ (šie irgi patenka prie saugesnių telefonų) vartotojų - tyrimo duomenis „iPhone“ vartotojai beveik septynis kartus dažniau susidūrė su duomenų pasisavinimo atakomis, nei „Android“ vartotojai. Šypsomės, gal viskas dėl to, kad „Android“ vartotojai gali parsisiųsti porno programėles („iPhone“ negali), taigi jie neturi laiko naršyti po kenkėjiškas svetaines? O gal „Trusteer“ gavo tik tuos duomenis iš svetainių, kurios buvo nukreiptos išskirtinai prieš „iPhone“ vartotojus? Sunku atsakyti.

Ką mes žinome apie duomenų saugumą, tai viena - ne telefonas priima sprendimą paspausti laiške gautą nuorodą ar suvesti vartotojo asmeninius duomenis, o pats vartotojas. Nesvarbu, ką naudojate - „iPhone“, ar „Android“ ar kitą išmanųjį telefoną - tai tik jūsų asmeninio elgesio priežastis, ar jūs pateksite į programišių žabangus. Viską valdote jūs patys :)


Šaltinis: www.nod.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą