2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

Atsargiai - virusas!

Taip, dabar panikuojam, klykiam mosikuodami rankomis virš galvos ir skelbiam visuotinę evakuaciją. Prieš kelias minutes į mano elektroninio pašto dėžutę įkrito laiškas, kurio pavadinimas traukia akį - “FW: Svarbu. Pranesimas”.
Kas nutiko?
O laiške didelėm raidėm parašyta:
Virusas! Neatidarykite jokio laiško pavadinimu *Kvietimas*, nesvarbu, kieno būtų jis atsiųstas. Atidarius, jis sunaikina kietąjį diską. Pats pavojingiausias virusas (Olympia-Fackel), apie kurį praneša CNN.

Persiusk šią žinutę visiems tavo e-pašto adresatams!

Sėdžiu, pakaušį krapštau. Šypsausi. Laiške palikti visi iki manęs buvę persiuntimai. Suskaičiuoju net 71 adresatą. Jei visi jie sąžiningai paklus laiško nurodymui persiųsti žinutę visiems savo kontaktams - gausime dar daugiau žmonių, o jei ir jie siųs… Na, geometrine progresija laiškas išplis beveik visur.
Žinote, mieli draugai, kas čia? Ogi eilinis virusas apgavikas (angl. Hoax), apie kurį pasakojome dar vasarą. Virusas yra ne laiške minimas Olympia-Fackel (beje, labai geras pavadinimas, laiškai keliauja kaip olimpinis fakelas iš rankų į rankas), o pats laiškas.
Elektroniniai laiškai, įspėjantys apie virusus, raginantys neatidaryti tam tikrų laiškų ir raginantys platinti žinią toliau - tai virusai apgavikai. Žmogus, gavęs tokį laišką, jį pasiunčia visiems savo draugams, tarsi darydamas paslaugą, nors iš tikrųjų sėdamas nereikalingą paniką.  Galima sakyti, kad šis virusas skirtas ne kompiuteriams apkrėsti, o patiems interneto vartotojams. Tai paprasčiausiai gaišina jūsų laiką ir verčia sutelkti dėmesį į nereikšmingus dalykus.
Žinoma, tarp visų laiškų apgavikų pasitaiko ir rimtų pranešimų apie tikrus virusus, tačiau, jei jūsų antivirusinė programa gerai atlieka savo darbą, laikotės saugaus darbo internete taisyklių, tokie laiškai neturėtų gąsdinti. Kita vertus net ir melagingi įspėjimai ragina būti atsargiems. Na, o per didelis atsargumas dar niekam nepakenkė :)
Geros dienos!
Straipsnio šaltinis www.nod.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą