2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

nemokama antivirusine programa

ESET saugumo ekspertai praneša, kad pastarąsias savaites socialiniame tinklalapyje “Facebook” siaučia naujos grėsmės. Gausybė kirminų, tarp kurių “Win32/Yimfoca.AA” ir “Win32/Fbphotofake”, atakuoja “Facebook” vartotojus.

Kirminas Yimfoca jau užfiksuotas tarp ThreatSense.Net virusų dešimtuko daugelyje Europos šalių, tad kitą mėnesį skaičiuodami vasario mėnesio grėsmes greičiausiai tarp populiariausių virusų rasime ir šį naujoką.

Yimfoca atakuoja “Facebook” pokalbių programėlę, o kirminas Fbphotofake plinta kaip spam’as per “Facebook” žinutes.

ESET saugumo ekspertai tikina, kad Yimfoca gali būti valdomas nuotoliniu būdu, taip suteikdamas kenkėjo kūrėjams galimybę pasinaudoti užkrėsto kompiuterio duomenimis. Taip pat kirminas gali plisti per kitas pokalbių programas - Skype, MSN, Yahoo Messenger ir kitas. Yimfoca - tikras šlykštukas, nes sugeba platinti ir kitas kenkėjiškas programas - įdiegti netikrą antivirusinę programą, pakeisti saugumo nustatymus kompiuteryje ar išjungti “Windows” ugniasienę.

Tuo tarpu kirminas Fbphotofake platina elektronines šiukšles - spam’ą. “Facebook” vartotojams patariama būti atsargiems ir neatidarinėti įtartinų bei nežinomų jiems atsiųstų failų, taip pat nespausti ant įtartinų nuorodų.

 

Pokalbių programėlių virusas - Yimfoca:

nemokama antivirusine programa

“Facebook” kirminas Fbphotofake:

nemokama antivirusine programa



ESET atstovai perspėja, kad kenkėjiškas žinutes “Facebook” platina įvairūs sukčiai iš Nigerijos, tad socialinio tinklo naudotojai turėtų atsargiau vertinti, iš ko jie gauna žinutes, ar jų turinyje nėra kenkėjiškų nuorodų.

Nauji kenkėjai sparčiai plinta dėl “Facebook” kultūros, kuri propaguoja dalinimąsi nuorodomis, bendravimą pokalbių programėlėse, suteikia galimybę dalintis ne tik vaizdo filmukais ar nuotraukomis, bet ir elektroninėmis šiukšlėmis - spam’u. Nesilaikant jokių saugumo taisyklių galima į savo kompiuterį prisisiųsti kenkėjiškų programų. Būtent to ir siekia tokių virusų kūrėjai. Jei naudojatės nemokama antivirusine programa, ją naudokitės atsargiai, kartais šios programos būna nepatikimos.

Būkite atsargūs!

Šaltinis: www.nod.lt

2011 m. vasario 15 d., antradienis

Kaip atpažinti sukčių?

Sukčius - kaip teigia kalbininkai, tai toks žmogus, kuris suka, sukčiauja, apgaudinėja. Vienu žodžiu, tikrai nemalonus tipas. Gatvėje sutikę tokį suktą žmogelį, iškart kratomės jo siūlomo “auksinio” laikrodžio ar nerealaus draudimo už pomirtinį gyvenimą. Tai kodėl mes jų nepažįstame, kai atsiunčia mums el.laišką ar užkalbina interneto svetainėje?

Štai šviežias mūsų kolegų pavyzdys, kaip gudrauja sukčiai, siųsdami apgaulingus laiškus. Ir pateikiame komentarus, kaip atpažinti tuos niekšelius. Taigi gauname laišką, kuriame mūsų prašoma pateikti savo prisijungimo duomenis, antraip mūsų Windows Live profilis svetainėje bus panaikintas. Ką darom?

Nagrinėjam gautą laišką nuo viršaus iki apačios. Siuntėjo adresas atrodo rimtai - ir vis dėlto, kodėl siuntėjas yra anetadianemims@hotmail.com, kai laiške pasirašinėja Dick Craddock? Jau kabliukas, dedame minusą. Gavėjo adresas irgi atrodo rimtai, gerai padirbėta, sveikiname.

Skaitome laiško turinį:

nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti



Sukčiai prašo vartotojo vardo, slaptažodžio, gimimo datos ir šalies. Ei, kad ir kas tai bebūtų - “Hotmail”, “Live”, “Yahoo”, “Google”, “MySpace”, “Twitter”, “PayPal”, “eBay” ar kitos svetainės - niekas neprašo atsiųsti el.laiško su savo prisijungimo duomenimis. Ir tikrai neverta klausyti tokių raginimų ar siūlymų spausti nuorodos el.laiške, kad prisijungtumėte prie savo profilio.

Kas linksmiausia - sukčiai prašo vartotojo vardo. Jei jie nusprendė uždaryti Jūsų profilį, tai jie tikriausiai žino Jūsų vartotojo vardą, nemanote? O slaptažodžio prašo tik vagys ir… idiotai. Net jei jie įdeda “savo” nuotrauką į laišką - tai suteikia profesionalumo, asmeniškumo, bet ar tikrai tikite kad pats Dick Craddock, tikrasis “Windows Live Hotmail” programos grupės vadovas, siųs Jums laišką, prašydamas prisijungimo duomenų prie profilio?

Neužkibkite ant kabliuko! Vis gi jei pakliuvote į sukčių nagus, neskubėkite vesti į internetinius paieškos variklius žodžių: nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti, kur kas patikimesnės yra legalios programos. Juolab, kad šiais laikais lyginant kainos ir gaunamos kokybės santyki jos tampa įperkamos ir paprastam Lietuviui.

Šaltinis: nod.lt

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Kenkėjiškų programų kūrėjai naudojasi žmonių abejingumu

Kompiuterių saugumo ekspertai tvirtina, kad vienas svarbiausių veiksnių, įtakojančių kenkėjiškų programų ir virusų plitimą, yra kompiuterių naudotojų abejingumas savo duomenų saugumui ir antivirusinės programos nenaudojimas.
„Žmonių abejingumas saugumui yra didelis privalumas programišiams, kuriantiems virusus ir kenkėjiškas programas. Pažengę kompiuterių naudotojai, kurie rūpinasi saugumo priemonėmis – naudoja antivirusinę programą, domisi grėsmių tendencijomis ir laikosi saugaus naršymo internete taisyklių – gerokai rečiau patenka į kenkėjų pinkles. Tačiau mažiau patirties turintys kompiuterių naudotojai klaidingai nusprendžia, kad įmonių saugumui grasinantys kenkėjai nekelia jokios grėsmės jiems patiems ir atlaidžiau žiūri į savo duomenų saugumą,“ – kalba pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET sprendimams Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.
Pasak T. Parnarausko, be pastaruoju metu populiarėjančių industrinių virusų gerokai didesnę grėsmę namų vartotojams kelia paprastesni kenkėjai. Didžioji dalis kenkėjų yra orientuoti į „lengvų pinigų“ sritį – gerokai lengviau pavogti namų vartotojų duomenis, apkrėsti jų kompiuterius ir nešiojamas duomenų laikmenas virusais, nei laužtis į didesnes ir labiau saugomas institucijas.
Populiariausias tarp kenkėjų sausio mėnesį buvo praėjusiais metais pirmųjų pozicijų neužleidęs kirminas „Win32/Conficker“ (5,38%). Nuolat atsinaujinantis „Conficker“ kuria savo modifikacijas, kurios be vargo patenka į neapsaugotus kompiuterius, pasinaudojusios „Windows“ šeimos operacinių sistemų spraga. Nors seniai pristatytas ją ištaisantis papildymas, „Conficker“ modifikacijos nesunkiai prasilaužia į neatnaujintą ar nelegalią operacinę sistemą.
Antroje vietoje liko per USB atmintines, skaitmeninių fotoaparatų ir kitų išorinių įrenginių laikmenas plintantis virusas „INF/Autorun“ (5,30%). Prijungus užkrėstą laikmeną prie kompiuterio, kenkėjiška programa aktyvuojasi automatiškai pasileidus funkcijai „autorun.inf“, tad geriausias būdas išvengti viruso „INF/Autorun“ – išjungti automatiško pasileidimo funkciją.
Trojos arklio tipo virusas „Win32/PSW.OnLineGames“ sausio mėnesį aptiktas 2,17% kompiuterių ir liko trečioje vietoje. Šis virusas kėsinasi tik į prisijungimo prie internetinių žaidimų duomenis, vedamus klaviatūros klavišais. Surinktą informaciją „Win32/PSW.OnLineGames“ perduoda įsilaužėliams.
Ketvirtoje vietoje likęs „Win32/Sality“ (1,82%) patekęs į kompiuterį užkrečia EXE ir SCR tipų rinkmenas ir iš registro trina saugumo priemones aktyvuojančius įrašus. Viruso „Conficker“ atmaina „INF/Conficker“ (1,39%) sausio mėnesį buvo penktas – šis kenkėjas plinta per nešiojamas duomenų laikmenas, pasileidus funkcijai „autorun.inf“.
Šeštoje ir septintoje vietoje – kenkėjai „Win32/Bflient.K“ (1,19%) ir „Win32/Tifaut.C“ (1,09%), plintantys per nešiojamas duomenų laikmenas. Aštuntoje sausio mėnesio grėsmių sąrašo vietoje liko „HTML/Scrinject.B“ (0,84%) – kodas, nukreipiantis tinklalapių lankytojus į kenkėjiškas svetaines.
Devintoje vietoje sausį buvo šnipinėjanti programa „Win32/Spy.Ursnif.A“ (0,83%), kuri vagia asmeninę informaciją ir ją perduoda programišiams nuotoliniu būdu per „Remote Desktop“ modulį. Į dešimtą vietą nukrito trojos arklys „Java/TrojanDownloader.Agent.NCA“, aptiktas 0,76% apkrėstų kompiuterių, siunčiantis iš interneto kenkėjiškas programas į kompiuterį. Dažniausiai kenkėjas pradeda veikti, vartotojui apsilankius kenkėjiškoje svetainėje.

Pavojingiausių sausio mėnesio virusų dešimtukas:
 

Šaltinis: nod.lt

2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Laimingas bilietas, arba “Skambutis!!!”

Nežiūriu “Tele Loto”, visus bilietus tikrinu internete. Kartais perku - tikiuosi laimėti. Kartais pamirštu nusipirkti - noras laimėti nė kiek nemažėja. Kaip tame anekdote, kur žmogelis kasdien meldėsi visiems šventiesiems, kad laimėtų milijoną, bet bilieto nepirkdavo. Ir vis tiek aš laimėjau!
Esu iš tų, kurie atsimena Sigučio Jačėno garsų “Skambutis!!!”. Tai visada keldavo šypsnį. O kartą, pritrūkus tik vieno langelio - kartėlį. Kai parduotuvėje - nesvarbu, dideliame prekybos centre ar mažoje kaimo krautuvėlėje - nuskamba visiems gerai pažįstama “Perlo” terminalo melodija, visi atsisuka į tą laimingąjį. Net jei laimėtas prizas tėra keturi litai už užbrauktus kampus. Noras laimėti užkrečia.
Šiandien loterijos “Perlas” terminaluose galima ne tik pirkti loterijos bilietus, bet ir apmokėti įvairias sąskaitas. Patogu vienok - jei laimėčiau milijoną, iškart sumokėčiau už elektrą ir šildymą mažiausiai penkeriems metams į priekį. O dar “Perlo” terminale galima įsigyti antivirusinės programos ESET licenciją.
Lengviau nebūna! Pasirenki norimą ESET antivirusinę - “NOD32 Antivirus” arba “Smart Security” - terminalas atspausdina kvitą su prisijungimo kodais, kuriuos suvedi į pateiktą nuorodą ir parsisiunti antivirusinę programą į savo kompiuterį. Įsidiegi. Ramu - esi saugus, laimingas. Ko gi ne laimingas bilietas?
Sakau, kad laimėjau. Kiek žmogui iki laimės tetrūksta… Kad dirbant su kompiuteriu, naršant internete, antivirusinė programa veiktų nepastebimai, nemėtytų iššokančių langų (ir negąsdintų garsiais pypsėjimais!), nelėtintų kompiuterio darbo. Kad visi mano duomenys - tekstai, moksliniai darbai, nuotraukos iš močiutės jubiliejaus ir draugės vestuvių - būtų saugūs. Kad nesutikčiau kenkėjiškų programų ir virusų, kurie kaip maži troliai krečia piktas išdaigas ir kelia galvos skausmą, kai reikia visas piktadarystes išvalyti.
Naudodami ESET, galite būti ramūs - nemokama antivirusinė programa veikia patikimai ir nepastebimai. Žmonės kalba, kad naudojant šią antivirusinę, susidaro įspūdis, kad nusipirkai naują kompiuterį - jis veikia sparčiau, nes ESET nereikalauja didelių operacinės sistemos resursų, nelėtina kompiuterio darbo. Apetitas mažas, o pajėgumas stulbinantis - ESET antivirusinės programos remiasi pažangia euristine ThreatSense technologija, kuri aptinka žinomus ir naujus virusus, Trojos arklius, reklamos ir šnipinėjimo programas, bei kitus virtualius kenkėjus. Negana to, jomis lengva naudotis net paprastam žmogui.
Toks vat tas bilietas į sėkmę :) Ar nusipirkai? Aš jau.
Šaltinis: www.nod.lt