2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Liepą virusai ir toliau stiprino savo pozicijas

"

Virusų karaliaus titulą liepą išsaugojo „INF/Autorun“, o kenksmingi HTML elementai vis dažniau ir agresyviau nukreipdavo vartotojus į kenkėjiškas svetaines. Įspūdingą blic krygą atlikęs Trojos arklys „VBS/StartPage.NDS“ į dešimtuką pašoko tiesiai iš 48-sios pozicijos.

 

Kaip ir keletą praėjusių mėnesių, vidurvasarį tarp kompiuterių toliau plito virusas „INF/Autorun“, pasinaudojantis automatinio pasileidimo funkcija „autorun.inf“ – jis aptiktas 6,51 proc. užkrėstų kompiuterių. Antroje vietoje liko kirminas „Win32/Conficker“ (3,88 proc.), kuris užkrečia kompiuterius naudodamasis „Windows“ šeimos operacinių sistemų spraga arba plinta, priklausomai nuo kenkėjo tipo, per neapsaugotus viešus katalogus ir nešiojamąsias laikmenas. Kad apsisaugotumėte nuo šių blogybių, būtina atnaujinti „Windows“ – saugumo spragą pataisantis atnaujinimas išleistas dar 2008 m.

Savo pozicijas tarp kompiuterinių kenkėjų praėjusį mėnesį išlaikė trečioje ir ketvirtoje vietoje likę polimorfinis virusas „Win32/Sality“ (2,03 proc.), trinantis iš registro saugumo priemones aktyvuojančius įrašus, bei interneto žaidimų žaidėjų duomenis pasisavinantis Trojos arklys „Win32/PSW.OnLineGames“ (1,67 proc.).

Penktoje dešimtuko vietoje – kenksmingas HTML elementas „HTML/Iframe.B.Gen“ (1,67 proc.), nukreipiantis į kenkėjiškas svetaines. Šeštas – „HTML/ScrInject.B“ (1,56 proc.), nukreipiantis į kenkėjiškų programų parsisiuntimą. Toliau įsitaisė kirminas „Win32/Dorkbot“ (1,47 proc.), plintantis per nešiojamas laikmenas. Šis kenkėjas gali būti valdomas nuotoliniu būdu – jis renka prisijungimo duomenis prie tam tikrų interneto svetainių ir siunčia juos savo kūrėjams.

Pagal populiarumą juos vejasi aštuntą vietą užėmęs kirminas „Win32/Autoit“ (1,27 proc.), plintantis per nešiojamas laikmenas ir MSN pokalbių programą. Į kompiuterį patekęs kenkėjas ieško vykdomųjų failų ir juos pakeičia savo kopijomis, taip pat siunčia virusus ir savo variacijas į kompiuterį. Iškart po jo – Trojos arklys „HTML/StartPage.NAE“ (1,08 proc.), pakeičiantis pradinį naršyklės „Internet Explorer“ puslapį į norimą svetainę ir taip dirbtinai didindamas lankytojų srautą joje. Dešimtuką užbaigia Trojos arklys „VBS/StartPage.NDS“ (0,97 proc.), išsiveržęs iš 48 vietos ir nukreipiantis pradinį naršyklės puslapį į norimą svetainę.



Apsaugai nuo šių ir kitų virusų būtina gera antivirusinė programa.

"

1 komentaras: