2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Šis bei tas apie antivirusines programas

Antivirusinė programinė įranga nuo pat savo atsiradimo pradžios tūrėjo paskirtį saugoti kompiuterius, duomenų bazes ir visą jose patalpintą elektroninę informaciją nuo kenkėjiškų programų. Antivirusinės sistemos ne tik apsaugo kompiuterius, tačiau ir gali sunaikinti juose esančias žalingas programas.

Istorija

Pirmoji antivirusinė programa atsirado 1988 metais siekiant įveikti „Brain“ virusą, kuris buvo sukurtas Pakistane. Ši programa ne tik aptikdavo „Brain“, bet ir pašalindavo jį tiek iš kompiuterių, tiek iš „flopy“ diskų. Nuo 1988 metų kenkėjiškų programų kūrėjai pripildė internetą įvairiausiais virusais, taip užkrėsdami ir jo naudotojų kompiuterius. Dėl šios priežasties atsirado poreikis antivirusinėms programoms.

Rūšys

Antivirusinės programos kovoja su virusais, kirminais ir trojos arkliais. Virusas, tai programa, kuri prikimba prie įvairiausių laikmenų ar programų ir taip atkeliauja į vartotojų kompiuterius. Paprastai virusas tampa aktyvus tik atvėrus laikmeną ar įdiegus programą. Kirminai, tai dar viena kenkėjiškų programų rūšis, kuri gali užkrėsti Jūsų kompiuterio sistemą. Kirminai keliauja tokiu pat būdu kaip ir virusai, tačiau plinta nepaisant to ar Jūs atidarote laikmeną ar įdiegiate programą. Trojos arkliai, tai programos, kurios užsimaskuoja kitų pavidalu ir nuolatos kenkia.

Funkcijos

Antivirusinė programinė įranga atlieka įvairiausias funkcijas: apsaugo nuo infekcijų, pašalina žalingas programas, tikrina elektroninį paštą, periodiškai skanuoja kompiuteryje esančius duomenis ir t.t.

Parsisiuntimas

Nemokamos antivirusinės programos parsisiųsti galimos iš jų gamintojų tinklalapių. Paprastai tokios programos veikia tam tikrą laikotarpį ir yra pristatomos kaip bandiminės. Patikus jas galima įsigyti už tai sumokant. Internete galima surasti ir nemokamų programų, vis dėlto šios ne visada užtikrina patikimą kompiuterio apsaugą.

Atnaujinimas

Kiekvienas naujas virusas, kirminas ar trojos arklys yra unikalus, dėl šios priežasties antivirusinės programos privalo būti atnaujinamos norint apsisaugoti nuo užkrėtimų. Tik atradus naujas kenkėjiškas programas antivirusinių kurėjai išleidžia atnaujinimus, kurie padeda jums apsisaugoti. Nuolatinis kenkėjiškų programų platinimas reikalauja dažno antivirusinės atnaujinimo.

Negailėkite pinigų ir laiko įsigyjant tinkamą antivirusinę programą. Juk ši gali išgelbėti Jums svarbius duomenis.

1 komentaras: